Glutenfri sjanger

tirsdag 27. september 2011

Kakao



Du trenger:

1 dl vann
1 pk kokesjokolade
7 dl H-melk
1 kanelstang
eller 1 ts kanel
8 kardemommefrø
eller 1 ts kardemomme
1 ss sukker

Kok opp vann i en kasserolle, 
brekk kokesjokoladen
i biter og la den smelte i vannet
mens du rører. 

Hell oppi melk, 
kardemomme,
kanel og 
sukker. 


La koke på svak varme. 
Når første boble dukker opp,
trekker du kasserollen til side. 

Servéres gjerne med boller :)

Tips:
Jeg kjøpte kardemommefrø 
på en helsekostbutikk på St. Hanshaugen 
i Oslo



mandag 26. september 2011

Boller


Du trenger:

25 gram gjær
75 gram smør
2 1/2 dl melk
2 ts fiberhusk
1 dl sukker
1 krm salt
1 ts kardemomme
1 egg
8 dl glutenfri melmiks, fin
1 ts bakepulver

Smuldre gjæren i en bakebolle (bruk helst kjøkkenmaskin). 
Smelt smøret, ha i melken og varm den til 37 grader. 
Hell væsken over gjæren, og rør til gjæren er oppløst. 
Bland i fiberhusken (jeg pleier å bruke vispen til dette), 
og la det stå og svelle i 10 min.

Rør i sukker, salt, kardemomme og egg. 
Bytt til eltekrok (K-krok hvis du har Kenwood), 
bland bakepulver i melmiksen og hell det opp i deigen.
Elt deigen i 5 minutter, dekk med plast 
og la heve i 30 minutter. 

Dryss melmiks på bakebordet og hendene, 
elt deigen og del den i 10 emner. 
Form disse til boller og sett dem på 
stekeplate med bakepapir. La bollene heve 
dekket med et kjøkkenhåndkle i 45 min. 



Pensle bollene med melk eller egg.
Stek bollene på 225 grader i ca 10 min, 
midt i ovnen. 

Oppskriften fant jeg her:

søndag 25. september 2011

Tapasboller


Min favoritt på tapas-bordet:

500 gram karbonadedeig
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 egg
1 pakke chorziopølse
1 dl fetaost i biter
2 ss hakket frisk basilikum
2 ss olje/smør til steking

Bland egg, salt og pepper godt inn i 
karbonadeigen. Skjær chorizo i biter.

Bland chorizo, feta og urter forsiktig
inn i kjøttet. Form deigen til
små boller ved hjelp av en 
skje og vann. 

Stek bollene i en middels varm
stekepanne til de blir pent brune.

La de ettersteke på svak varme
i ca 10 min til de er gjennomstekt. 



søndag 18. september 2011

Lapper


3 1/2 dl cultura eller kulturmelk
1 egg
1 dl sukker
3 1/2 dl Toro kakemiks
eller 3 dl semper rød mix
1 ts salt
1 ts natron
smør til steking

Visp sammen kulturmelk, egg og sukker. 
Tilsett alt det tørre og bland til en passe røre.



Bruk øse og fordel røren i små lapper 
(5 cm diameter)
 på en varm stekepanne eller takke, 
med smeltet smør. 

Snu lappen når undersiden 
er stekt. Serveres med 
sukker eller syltetøy.


Tips: 
Har du ikke kulturmelk 
kan du bruke halv mengde 
med melk og resten med rømme 
eller creme fraiché :)

Oppskriften er hentet fra 
Glutenfri mat godt og sunt 2 
(Kolibri forlag)

mandag 12. september 2011

Bakefri

Jeg var nylig innom 
i Oslo..


Helt fantastisk opplevelse å 
komme inn til en bugnende disk
der ALT er glutenfritt :)


Kokoskaken var veldig fristende..


Muffins, knekkebrød og boller..


Müsli har de også!


Dilemmaet er: hva skal jeg velge??

Smakfull sandwich 
akkompagnert med en deilig latte


..og et skolebrød :)


Ta deg en Oslotur for å oppleve dette!

søndag 11. september 2011

Cupcakes

For noen dager siden 
arrangerte jeg  
b a b y s h o w e r
for en venninne :)


Jeg tok utgangspunkt i en av 
oppskriftene til Manuela 
som står bak den fantastiske kakebloggen


Jeg brukte Semper rød mix og 
økte melmengden ettersom hvetemel 
er mer kompakt enn glutenfritt mel. 

Oppskrift vaniljecupcake:

3 store eggehviter
160 gram melk
1 1/2 ts vaniljeessens
250 gram Semper rød mix
1 ss maizenna
200 gram sukker
2 1/2 ts bakepulver
1/2 ts salt
113 gram smør

Stekes på 175 grader
i ca 20 minutter.

Se hvordan Manuela lager sine cupcakes her!

Oppskrift krem (Angel Feather Icing):

2 eggehviter
170 gram sukker
1 dl lys sirup
1 ts vaniljeessens
2 dråper konditorfarge

Se hvordan Manuela lager sin krem her!


Tips:
putt kakedeigen i 
papirmuffinsformer
oppi en muffinsform
 så de ikke flyter utover :)



tirsdag 6. september 2011

Edderkoppen i Oslo

Vi har hatt en Oslo-helg.. 
med god frokost på 


Müsli fra Finax 


Wasa knekkebrød og risbrød


Selvom jeg skulle ønske meg ferskt brød, 
så er dette ganske bra :)