Glutenfri sjanger

søndag 25. mars 2012

Fine Finland!

Hvis du trenger en glutenfri opptur 
- reis til Finland!! 


Her er bilde fra en matbutikk
i underetasjen av kjøpesenteret
 Stockmann´s i Helsinki.
Det er ferske glutenfrie varer til høyre,
og kalde varer til venstre!

De hadde veldig stort utvalg av brød,
men det var begrenset hvor mye jeg 
kunne kjøpe med meg, dessverre.


Jeg kjøpte kanelsnurrer og rundstykker..
Rundstykkene var varme da jeg kjøpte de
- har aldri opplevd dette før :)

I kafeen i 1. etg solgte de
flere typer glutenfrie kaker. Igjen
måtte jeg begrense meg, 
blir jo mett av slike godsaker :)
Kjøpte en deilig kake med hvit
sjokolade, en slags moussekake.


Gikk forbi en pizzarestaurant
og ble litt satt ut, 
- for der var det 
reklame for glutenfri pizza - 
både i butikkvinduet
og på en plakat ute på gata!


Jeg spiste pizza på en annen restaurant som heter 
Dennis. Utrolig god pizza!!! Skikkelig
italiensk bunn - har aldri smakt så godt før.


Her er bilde av den glutenfrie
frokosten :) De hadde til og med
cookies!


Jeg anbefaler å bo på hotel
Anna i Annagatan, 5 min. å 
gå fra jernbanestasjonen.


Vi spiste på kinesisk, thai og nepalsk restaurant
også. Alle serverte glutenfri mat, 
så det var ikke noe problem
å spise seg mett på god mat!

31 000 personer i Finland
har glutenallergi,
og det er lagt godt til rette
for det glutenfrie tilbudet. 

Nettsiden til den finske 
cøliakiforeningen er her.

God tur! :)


tirsdag 6. mars 2012

Grove rundstykker


Her er oppskrift på mine favoritt-rundstykker:

50 gram gjær
6 dl melk
2 ss fiberhusk
1 ts salt
2 ss fibrex/sukkerroefiber
1 egg
2 ss olje
9-10 dl grovt glutenfritt mel 
(jeg anbefaler Semper)
ca 2 dl frø (f. eks linfrø, sesamfrø og
gresskarkjerner)

Smuldre gjæren i bakebollen, 
varm melken til 37 grader og hell over.
Bland i fiberhusk, salt og 
fibrex (funker å lage
uten fibrex også).
Bruk gjerne visp til dette.

La blandingen svelle i 
10 minutter.

Ha i egg, olje og mel
og det meste av
frøene,
spar litt mel og frø til utbakingen.
Bytt til K-kroken hvis du
har Kenwood, evt. eltekrok, før
du lar maskinen gå i 5 min. 

Deigen skal være litt klissete,
men fast.

Trekk plastfolie over bollen
og la deigen heve i 40 min.


Denne deigen blir så fast
at den minner om vanlig gjærdeig med gluten!

Del deigen i to deler, som rulles
til hver sin avlange pølse.
Strø gjerne litt mel på 
bakebordet først.
Del disse i 7-8 emner, og form
de evt til rundstykke
i hendene om de blir klissete.

Dypp den ene enden av
emnet i sesamfrø eller
solsikkekjerner og
la denne siden vende opp når
rundstykkene stekes.


Etterheves i 30 min
og stekes ved 250 grader 
i ca 12 minutter, midt i ovnen.

Oppskriften er hentet fra 
Glutenfri bakst 
av
Charlotte Andersson






søndag 4. mars 2012

Sjokoladekake


I dag var det min tur til å 
ha med kake til kirkekaffen!

Oppskrift kakebunn:

6 dl Toro fin kakemiks
3 egg
3 1/2 dl sukker
225 g smeltet smør
2 ts bakepulver
3 ss kakao
2 dl melk

Først pisket jeg egg og sukker
til tykk eggedosis,
samtidig som jeg smeltet smøret.

Jeg blandet alt det tørre 
og hadde dette i 
eggedosisen vekselvis
med smøret og melken.

Jeg brukte disse fine formene
fra Åhlens ettersom
kaken skulle fraktes:


Jeg fylte kun halve 
formen for å 
unngå oversvømmelse :)
Derfor kom også disse nyttige 
og fine cupcakesformene 
til nytte.


 Pynt og former
er kjøpt hos Åhléns.

Oppskrift glasur:
300 g melis
100 g smør
1 1/2 ss kakao
2 ts vaniljesukker
3 ss sterk kaffe

Jeg blandet melis, kakao 
og vaniljesukker 
og brukte Bremykt smør. 
Smeltet ikke smøret 
fordi jeg synes lyst fyll 
smaker bedre enn mørkt. 
Blandet i smør sammen med
kaffe. Brukte litt mer
kaffe enn oppskriften
angir, for å få konsistensen
slik jeg ville. 

Jeg hadde ikke mer 
kakemiks igjen, så brukte 
Toro lys melblanding. Det gjorde
nok at kaken ble litt tørr..
Toro kakemiks er best til
kaker! :)

Oppskriften er hentet fra
Toro sitt oppskriftshefte
fra 2010.

Ha en herlig søndag!



lørdag 3. mars 2012

Skolebrød hos Bakefri!


På fredag morgen var
jeg innom Bakefri
og falt for fristelsen 
til å kjøpe skolebrød.

De jeg har smakt der 
før har vært litt tørre.
Men dette var kjempegodt!
Konsistensen var saftig 
og jeg fikk mye 
bolleinnhold for 
25 kr!

Facebook-siden deres 
finner du her

:)

søndag 26. februar 2012

Pinnebrød


Hva er vel deiligere
enn ferskt brød rundt 
pølsa i vintersola??

Kjempelett å lage :)

Oppskrift:

1 dl grovt glutenfritt mel
1 dl fint glutenfritt mel
25 gram smør
1/2 ts salt
1 toppet ts bakepulver
0, 8 dl melk

Smuldre smør i melblandingen 
og tilsett de andre ingrediensene.


Deigen skal ikke være for løs.
Jeg strødde litt ekstra mel på
toppen av deigen for å 
ha litt ekstra med
på skogsturen.


Det er noen år siden jeg
sist lagde pinnebrød, 
og første gang jeg har laget
glutenfrie. Men det fungerte 
veldig bra!


Bare husk å først grille pølsen, 
før deigen
festes rundt pølsen :)


Et annet tips er å ikke
holde brødet over flammene..
men det smakte veldig godt :)

Deigen rakk til tre pølser.
Oppskriften er hentet fra NCF´s 
hefte for barnehager, SFO og skoler.
Du finner det her.



tirsdag 21. februar 2012

Fastelavnsboller


Oppskrift:

4 1/2 dl vann eller melk
1 pk gjær
1 ss fiberhusk
4 ss sukker
30 g smør eller margarin
1 egg
8 dl Semper mix eller 10 dl Toro kakemiks


Løs oppgjær og fiberhusk i vann/melk
som er fingerlunken 
(jeg hadde gått tom for fiberhusk, 
så tilsatte istedenfor 1 ts 
bakepulver i melblandingen).

Smelt smøret, bland det 
tørre i eltemaskin/bolle
og tilsett væske, egg og smør
 (jeg tilsatte 3 dl ekstra
mel pga syntes deigen ble litt 
bløt).

Elt godt og la deigen heve i 20 min.

Ta deigen ut på bakeunderlaget
og tilsett mer mel om nødvendig,
del opp i emner med
en slikkepott og form
boller. 

La bollene heve i 20 minutter
før de stekes på 225 grader i 10-15 min.

Når bollene er avkjølte skjæres
de i to og tilsettes
pisket krem og evt. 
jordbær.



Disse bollene hadde god holdbarhet, 
var ikke tørre selv etter 2 døgn i plastpose
i romtemperatur :)

Oppskriften er hentet fra
Glutenfri mat godt og sunt 2
utgitt av Kolibri forlag, 2002.

torsdag 16. februar 2012

Smuldrepai


Denne desserten får jeg
ALLTID skryt for :)

Oppskrift:
400 gram bær (frosne eller ferske)
2 ss potetmel
2 ss sukker
1 pk vaniljekrem
2 1/2 dl fint mel (jeg bruker Semper rød)
1 1/2 dl sukker
2 ts bakepulver
1 egg
5 skiver smør/margarin

Fordel bærene i en paiform,
dryss potetmel og sukker over bærene
(her har jeg brukt bjørnebær og blåbær):


Potetmelet gjør at bærsaften ikke
flyter utover og gjør paien til en suppe :)

Fordel vaniljekrem over bærene.

Bland sukker, mel og bakepulver,
ha i egg og rør dette sammen 
med en slikkepott. Bruk gjerne
hendene på slutten, deigen skal
være smuldrete.

Strø deigen oppå vaniljekremen,
bruk ostehøvel og skjær 5 skiver fra
margarin/smøret. Fordeles oppå paien:


Stek paien på 200 grader 
i 20-25 minutter.

Serveres med vaniljeis!