Glutenfri sjanger

torsdag 12. april 2012

Jordbærpikene


er en kafékjede du finner 
mange steder i Norge.
Der er det mye glutenfritt
 å finne i menyen, og 
alle glutenfrie retter 
er godt merket.

Jeg smakte eplekaken
deres og synes den var
helt ok. 
Har smakt flere varmretter
og anbefaler å teste ut stedet :)

onsdag 11. april 2012

Hard Rock-burger


På Karl Johans gate i
Oslo
finner du Hard Rock café

Her får du 
servert glutenfri burger 
- og siden
pommes friten ikke
er glutenfri
fikk jeg ekstra salat istedenfor.

søndag 8. april 2012

Hjemmelaget fiskegrateng


Jeg har for første gang
laget glutenfri fiskegrateng!
En matrett jeg alltid har
vært glad i, men
ikke smakt på åtte år...

Det tar litt tid å lage retten,
så kan være lurt å lage den kvelden før
og varme den opp til middagen 
skal serveres :)

Oppskrift (4 porsjoner):

400 gram fisk (f. eks frossen)
100 gram glutenfri pasta 
Purre
40 gram smør
40 gram glutenfri lys melblanding (Toro)
4 dl melk
2 egg
Salt, muskat, karri
Revet ost
Glutenfri kavring

Kok opp vann, ta kjelen
av platen og la fisken
trekke i vannet i 15 min.
Kok pastaen.
Kutt opp purren.


Smelt smøret i egen kjele, 
rør inn melet,
tilsett melken og kok opp.
Smak til med salt, muskat og karri.

La sausen avkjøles litt før du
rører inn 2 eggeplommer.


Hakk fisk og bland den, pastaen 
og purren inn i den hvite sausen.
Pisk eggehvitene stive og bland
forsiktig inn i sausen.


Hell blandingen i en 
ildfast form og strø ost på toppen.

Stekes på 200 grader i ca 40 minutter.
Du kan strø glutenfri kavring
eller glutenfri griljermel på toppen.
Server gjerne med poteter,
gulrøtter og lettrømme!


NB- denne oppskriften
fylte nesten to brødformer.
Oppskriften fant jeg via matprat 
og bloggen glutenfrie gleder


søndag 25. mars 2012

Fine Finland!

Hvis du trenger en glutenfri opptur 
- reis til Finland!! 


Her er bilde fra en matbutikk
i underetasjen av kjøpesenteret
 Stockmann´s i Helsinki.
Det er ferske glutenfrie varer til høyre,
og kalde varer til venstre!

De hadde veldig stort utvalg av brød,
men det var begrenset hvor mye jeg 
kunne kjøpe med meg, dessverre.


Jeg kjøpte kanelsnurrer og rundstykker..
Rundstykkene var varme da jeg kjøpte de
- har aldri opplevd dette før :)

I kafeen i 1. etg solgte de
flere typer glutenfrie kaker. Igjen
måtte jeg begrense meg, 
blir jo mett av slike godsaker :)
Kjøpte en deilig kake med hvit
sjokolade, en slags moussekake.


Gikk forbi en pizzarestaurant
og ble litt satt ut, 
- for der var det 
reklame for glutenfri pizza - 
både i butikkvinduet
og på en plakat ute på gata!


Jeg spiste pizza på en annen restaurant som heter 
Dennis. Utrolig god pizza!!! Skikkelig
italiensk bunn - har aldri smakt så godt før.


Her er bilde av den glutenfrie
frokosten :) De hadde til og med
cookies!


Jeg anbefaler å bo på hotel
Anna i Annagatan, 5 min. å 
gå fra jernbanestasjonen.


Vi spiste på kinesisk, thai og nepalsk restaurant
også. Alle serverte glutenfri mat, 
så det var ikke noe problem
å spise seg mett på god mat!

31 000 personer i Finland
har glutenallergi,
og det er lagt godt til rette
for det glutenfrie tilbudet. 

Nettsiden til den finske 
cøliakiforeningen er her.

God tur! :)


tirsdag 6. mars 2012

Grove rundstykker


Her er oppskrift på mine favoritt-rundstykker:

50 gram gjær
6 dl melk
2 ss fiberhusk
1 ts salt
2 ss fibrex/sukkerroefiber
1 egg
2 ss olje
9-10 dl grovt glutenfritt mel 
(jeg anbefaler Semper)
ca 2 dl frø (f. eks linfrø, sesamfrø og
gresskarkjerner)

Smuldre gjæren i bakebollen, 
varm melken til 37 grader og hell over.
Bland i fiberhusk, salt og 
fibrex (funker å lage
uten fibrex også).
Bruk gjerne visp til dette.

La blandingen svelle i 
10 minutter.

Ha i egg, olje og mel
og det meste av
frøene,
spar litt mel og frø til utbakingen.
Bytt til K-kroken hvis du
har Kenwood, evt. eltekrok, før
du lar maskinen gå i 5 min. 

Deigen skal være litt klissete,
men fast.

Trekk plastfolie over bollen
og la deigen heve i 40 min.


Denne deigen blir så fast
at den minner om vanlig gjærdeig med gluten!

Del deigen i to deler, som rulles
til hver sin avlange pølse.
Strø gjerne litt mel på 
bakebordet først.
Del disse i 7-8 emner, og form
de evt til rundstykke
i hendene om de blir klissete.

Dypp den ene enden av
emnet i sesamfrø eller
solsikkekjerner og
la denne siden vende opp når
rundstykkene stekes.


Etterheves i 30 min
og stekes ved 250 grader 
i ca 12 minutter, midt i ovnen.

Oppskriften er hentet fra 
Glutenfri bakst 
av
Charlotte Andersson






søndag 4. mars 2012

Sjokoladekake


I dag var det min tur til å 
ha med kake til kirkekaffen!

Oppskrift kakebunn:

6 dl Toro fin kakemiks
3 egg
3 1/2 dl sukker
225 g smeltet smør
2 ts bakepulver
3 ss kakao
2 dl melk

Først pisket jeg egg og sukker
til tykk eggedosis,
samtidig som jeg smeltet smøret.

Jeg blandet alt det tørre 
og hadde dette i 
eggedosisen vekselvis
med smøret og melken.

Jeg brukte disse fine formene
fra Åhlens ettersom
kaken skulle fraktes:


Jeg fylte kun halve 
formen for å 
unngå oversvømmelse :)
Derfor kom også disse nyttige 
og fine cupcakesformene 
til nytte.


 Pynt og former
er kjøpt hos Åhléns.

Oppskrift glasur:
300 g melis
100 g smør
1 1/2 ss kakao
2 ts vaniljesukker
3 ss sterk kaffe

Jeg blandet melis, kakao 
og vaniljesukker 
og brukte Bremykt smør. 
Smeltet ikke smøret 
fordi jeg synes lyst fyll 
smaker bedre enn mørkt. 
Blandet i smør sammen med
kaffe. Brukte litt mer
kaffe enn oppskriften
angir, for å få konsistensen
slik jeg ville. 

Jeg hadde ikke mer 
kakemiks igjen, så brukte 
Toro lys melblanding. Det gjorde
nok at kaken ble litt tørr..
Toro kakemiks er best til
kaker! :)

Oppskriften er hentet fra
Toro sitt oppskriftshefte
fra 2010.

Ha en herlig søndag!



lørdag 3. mars 2012

Skolebrød hos Bakefri!


På fredag morgen var
jeg innom Bakefri
og falt for fristelsen 
til å kjøpe skolebrød.

De jeg har smakt der 
før har vært litt tørre.
Men dette var kjempegodt!
Konsistensen var saftig 
og jeg fikk mye 
bolleinnhold for 
25 kr!

Facebook-siden deres 
finner du her

:)