Glutenfri sjanger

søndag 26. februar 2012

Pinnebrød


Hva er vel deiligere
enn ferskt brød rundt 
pølsa i vintersola??

Kjempelett å lage :)

Oppskrift:

1 dl grovt glutenfritt mel
1 dl fint glutenfritt mel
25 gram smør
1/2 ts salt
1 toppet ts bakepulver
0, 8 dl melk

Smuldre smør i melblandingen 
og tilsett de andre ingrediensene.


Deigen skal ikke være for løs.
Jeg strødde litt ekstra mel på
toppen av deigen for å 
ha litt ekstra med
på skogsturen.


Det er noen år siden jeg
sist lagde pinnebrød, 
og første gang jeg har laget
glutenfrie. Men det fungerte 
veldig bra!


Bare husk å først grille pølsen, 
før deigen
festes rundt pølsen :)


Et annet tips er å ikke
holde brødet over flammene..
men det smakte veldig godt :)

Deigen rakk til tre pølser.
Oppskriften er hentet fra NCF´s 
hefte for barnehager, SFO og skoler.
Du finner det her.



tirsdag 21. februar 2012

Fastelavnsboller


Oppskrift:

4 1/2 dl vann eller melk
1 pk gjær
1 ss fiberhusk
4 ss sukker
30 g smør eller margarin
1 egg
8 dl Semper mix eller 10 dl Toro kakemiks


Løs oppgjær og fiberhusk i vann/melk
som er fingerlunken 
(jeg hadde gått tom for fiberhusk, 
så tilsatte istedenfor 1 ts 
bakepulver i melblandingen).

Smelt smøret, bland det 
tørre i eltemaskin/bolle
og tilsett væske, egg og smør
 (jeg tilsatte 3 dl ekstra
mel pga syntes deigen ble litt 
bløt).

Elt godt og la deigen heve i 20 min.

Ta deigen ut på bakeunderlaget
og tilsett mer mel om nødvendig,
del opp i emner med
en slikkepott og form
boller. 

La bollene heve i 20 minutter
før de stekes på 225 grader i 10-15 min.

Når bollene er avkjølte skjæres
de i to og tilsettes
pisket krem og evt. 
jordbær.



Disse bollene hadde god holdbarhet, 
var ikke tørre selv etter 2 døgn i plastpose
i romtemperatur :)

Oppskriften er hentet fra
Glutenfri mat godt og sunt 2
utgitt av Kolibri forlag, 2002.

torsdag 16. februar 2012

Smuldrepai


Denne desserten får jeg
ALLTID skryt for :)

Oppskrift:
400 gram bær (frosne eller ferske)
2 ss potetmel
2 ss sukker
1 pk vaniljekrem
2 1/2 dl fint mel (jeg bruker Semper rød)
1 1/2 dl sukker
2 ts bakepulver
1 egg
5 skiver smør/margarin

Fordel bærene i en paiform,
dryss potetmel og sukker over bærene
(her har jeg brukt bjørnebær og blåbær):


Potetmelet gjør at bærsaften ikke
flyter utover og gjør paien til en suppe :)

Fordel vaniljekrem over bærene.

Bland sukker, mel og bakepulver,
ha i egg og rør dette sammen 
med en slikkepott. Bruk gjerne
hendene på slutten, deigen skal
være smuldrete.

Strø deigen oppå vaniljekremen,
bruk ostehøvel og skjær 5 skiver fra
margarin/smøret. Fordeles oppå paien:


Stek paien på 200 grader 
i 20-25 minutter.

Serveres med vaniljeis!









onsdag 15. februar 2012

Hotell Bondeheimen Oslo


Sjekk den deilige frokosten her!
Overnattet på Bondeheimen i helgen,
sentralt plassert i Oslo sentrum.

De varmer glutenfritt brød
og tilbyr knekkebrød. 
Ellers veldig godt utvalg på 
pålegg, frukt og grønt,
og varme retter til
frokost!

Anbefales!


tirsdag 14. februar 2012

Kanelbolle - dere kan gjøre bedre, Bakefri!


Jeg hadde en rask lunsj på Bakefri 
under helgens tur til
 i Oslo!

Jeg liker godt rundstykkene, 
vaflene og brødet. Men de gangene
jeg har kjøpt skolebrød eller søt gjærbakst,
har jeg dessverre blitt skuffet. 


Her er bilde av en kanelsnurr
jeg kjøpte lørdag. 
Denne var hard og litt tørr.
Jeg synes jeg lager de bedre selv!

Det bør iallefall være mulig å få 
det bedre til på et bakeri,
slik f. eks Dampbageriets  
glutenfrie gjærbakst er.
Der er gjærbaksten alltid luftig!

Bakefri er et bakeri 
som spesialiserer seg på
glutenfri mat.
Du finner det her.

mandag 13. februar 2012

Starbucks OSL


Jeg har vært på 
Norges første Starbucks
to ganger på fire dager :)

Kaffedrikkene deres
er stort sett glutenfrie,
men styr unna frappuchino
med java chip etc.

De har foreløpig ikke særlig
mye glutenfri mat,
men to ulike nøttebarer.
Sjokoladen er også glutenfri.

Det er uansett utrolig gode
kaffedrikker,
verdt å stå i en litt lang kø :)



mandag 6. februar 2012

Pizza på lettvint-måten


Nam, god pizza!
Lages veldig enkelt hjemme.
Prøvde denne pizza mixen
som jeg kjøpte på 
glutenfri matmesse i høst,
solgt av Brisk bakeri. 
Kjøpes her.


Melet blandes med
2 dl vann og 25 gram gjær,
det rekker til to pizzaer!


Toro sin klassiker er god, 
blandet med karbonadedeig
og tilsatt champignong og ost
på toppen :)

Pizzaen er quick fix og har god smak!




søndag 5. februar 2012

Snoop-is


Jeg oppdaget plutselig
en ny is som er glutenfri!
Snoop peanøtt kalles den.

Hennig Olsen er virkelig
glutenfrivennlige. 

Har dessverre hørt rykter om 
at Corny er på vei ut 
av markedet, men at de
skal lage en ny is med
glutenfri kjeks. Noen 
andre som har hørt dette?

Uansett var Snoop
ganske god! 



fredag 3. februar 2012

Oreo-kjeks


Disse kjeksene fra Glutano
er ikke nye, men jeg 
tror det er ny pakning? 
Før var den liten og rund, 
men nå er den stor og avlang.

Uansett smaker de ganske
godt og minner mye om
Oreo-kjeks.

Planen er å lage Oreo-kake
til neste fest. Noen
som har en oppskrift?




torsdag 2. februar 2012

Følg oppskriften!


Her om dagen skulle 
jeg prøve meg på noe nytt, 
å lage svenske kanelboller!

Dessverre skjedde det
et par glipp under 
forberedelsene:

1. gjæren var gått ut på dato (1 uke)
2. jeg smeltet 50 gram smør
istedenfor å ha oppi 1/2 dl smør
3. da jeg oppdaget smørfeilen
puttet jeg oppi litt ekstra 
kaldt smør :)
4. 1 ts kanel ble til 1 ss kanel

Dette gjorde at deigen ble veldig klissete
og jeg helte derfor oppi 3-4 dl 
ekstra mel.

På tross av overmoden gjær hevet deigen
veldig godt!! Men den var så klissete
at selvom jeg tilsatte enda mer mel,
så var det umulig å kjevle den ut.
Dermed ble det ikke mulig å 
lage svenske kanelboller.

De ble imidlertid vanlige norske,
og på tross av mye kanel 
så hevet de mer enn noen 
andre boller jeg har laget, 
og smakte faktisk ganske godt
også dagen derpå!
Kanskje det var alt smøret??

Uansett: følg oppskriften nøye :)




onsdag 1. februar 2012

Is i kuldetida


En sikker vinner
er sørlandsis med
nonstop og banan!

Sørlandsis lages av 
Hennig-Olsen og 
det står at den inneholder 
spor av gluten. 

Men jeg merker
aldri noe til 
disse sporene, 
heldigvis :)